Thema workshop

Of je nu een student van Alliance Française bent of alleen je vaardigheden wilt verbeteren voor je examen, doe mee met één van deze speciale workshops om je zelfvertrouwen een boost te geven en je spreek-en schrijfvaardigheid te verbeteren!
Deze zeer interactieve workshops worden gegeven door native universitair docenten die je zullen helpen om jezelf vloeiend uit te drukken.
Deze workshops zijn open voor studenten van alle niveaus.EErstvolgende WORKSHOPS :

5€ korting voor studenten die een cursus volgen en/of bezitters van een lidmaatschap

J'apprends sur la Culture française !

Verbeter uw Frans door iets nieuws te leren over de Franse cultuur: 

Les femmes, grandes oubliées de l’Histoire : la Révolution

Vrijdag 14 juli. 12 tot 13.30 uur. ONLINE.
Voor B2 niveau.

« Tant que les femmes ne s’en mêlent pas, il n’y a pas de véritable révolution. » (Mirabeau) 

Als we naar schilderijen kijken die de Franse Revolutie uitbeelden, zien we het Franse volk als geheel: mannen en vrouwen zijn gemengd. Maar als we horen over de Franse Revolutie, worden vrouwen genegeerd. Hebben zij echt een rol gespeeld in de gebeurtenissen die plaatsvonden in Parijs in 1789? 

U kent misschien de naam Olympe de Gouges, maar kent u Sophie de Condorcet, Charlotte Corday, Pauline Léon of de Nederlandse feministe Etta Palm d'Aelders?  

Ter gelegenheid van de Franse feestdagen op 14 juli heeft Virginie, docente aan de Alliance française in Amsterdam, die gespecialiseerd is in portretten van vergeten vrouwen, de aandacht vestigen op degenen die hebben bijgedragen aan de Franse Revolutie die door de geschiedenis het zwijgen is opgelegd.  

Le français familier : Verlan & cie

Vrijdag 7 juli. 12 tot 13.30 uur. ONLINE.
Voor B1 & B2 niveau.

"Quoi? Quoicoubeh!", deze uitdrukking uit TikTok, ligt in de mond van alle Franse tieners... Maar wat betekent het?

Jij ook, als je video's bekijkt op sociale netwerken, begrijp je niet wat er gezegd wordt? Bent u ook probeert u de betekenis te vinden van woorden die u in films of op straat in Frankrijk hebt gehoord, maar bent u nog steeds in de war?

Deze workshop geeft u de sleutels om eindelijk Fransen te begrijpen in gesprekken, in liedjes en in films en series! U komt los van uw Franse tekstboek en leert nieuwe uitdrukkingen om in het dagelijks leven te gebruiken!

We zullen kijken naar nieuwe woorden die door jongeren zijn bedacht en die de Franse taal binnenkomen. In 2023, bijvoorbeeld heeft het woordenboek Le Petit Robert bijvoorbeeld het woord "gênance" en het woord "go" geïntroduceerd, in deze workshop ontdekt u hun betekenis.

Le français parlé 

Vrijdag 7 juli. 12 tot 13.30 uur. ONLINE.
Voor A2 niveau.

"Qu’est-ce tu fais ? J’aime pas ! Faut y aller !! I part quand l’bus ? T’as mangé ? "

Heb je ooit deze zinnen gehoord van Franse mensen, maar het klinkt helemaal niet als wat je geleerd in de Franse les? Gesproken Frans heeft zijn eigen codes! 

Le mec, les fringues, la bouffe, le bouquin, le boulot...

Begrijp je deze woorden? Ze maken deel uit van de dagelijkse woordenschat van Franstaligen. Kom en ontdek hun betekenis tijdens deze workshop!

Uw "prof" geeft u de sleutels om Fransen eindelijk te begrijpen in hun gesprekken, in liedjes, films en series! U komt los van uw Franse tekstboek en leert nieuwe uitdrukkingen om in het dagelijks leven te gebruiken!  

Aarzel niet om Frans te komen leren, want het wordt echt gesproken!

   Foto van Anna Rosenthal

La nouvelle scène musicale francophone

Vrijdag 23 juni - 12 tot 13.30 uur.
25€, 20€ voor onze studenten en/of leden*
ONLINE. Voor B1 & B2 niveau

Ontdek of herontdek ter gelegenheid van het Fête de la musique op 21 juni een nieuwe generatie van Franstalige artiesten!  

Pierre de Maere, Tiakola, Angèle, Orelsan, Stromae, Ninho, Bigflo&Oli, Grand Corps Malade, Gaël Faye, Ben Mazuet, Izïa, Pomme, Jacques, Emma Peters, Lujipeka, Juliette Armanet, Clara Lucciani... Doen deze namen een belletje rinkelen? Wie zijn deze nieuwe artiesten die genomineerd zijn voor de Victoires de la musique 2023? Wat betekenen de teksten van hun liedjes? Wat houdt deze jonge muzikanten bezig? In deze workshop bestudeert u de teksten en bespreekt u thema's die naar voren komen in de liedjes. 

Neem de tijd om deze nieuwe Franstalige muziekscene te ontdekken op 23 juni! 

*studenten die momenteel een cursus volgen en/of leden met een geldig lidmaatschap in 2023 .


Je parle d'art !

Bent u een kunstliefhebber? Ben je geïnteresseerd in schilderen? Deze cursus is voor jou!  
Les œuvres emblématiques du Louvre : conférence

Vrijdag 30 juni - 10.30 tot 12.30 uur. OBA Oosterdok.  Vanaf B2 niveau. 

Het Louvre museum heeft meer dan 600.000 objecten. Sommige zijn internationaal bekend. De Mona Lisa behoeft geen introductie , maar hoeveel weet je over Veronese's Bruiloft te Kana? De vrijheid die het volk leidt door Delacroix? Het Vlot van de Medusa van Géricaut? De dood van Sardanapalus door Delacroix?  

U heeft ze waarschijnlijk wel gezien in het Louvre of in films, maar kent u ze echt? Wist u wist u bijvoorbeeld dat Géricault en Delacroix bevriend waren? Dankzij deze conferentie zullen deze emblematische werken en hun auteurs hun geheimen prijsgeven.

Aude, kunstlerares en schilderes, leidt u door enkele geselecteerde schilderijen, tentoongesteld onder de beroemde Parijse piramide. Samen maakt u een reis naar het hart van het mooiste museum ter wereld.Afgerond WORKSHOPS
:

cours de francais le francais familier

Vermeer : un regard sur son temps et son oeuvre

Zaterdag 13 Mei, van 10.30 uur tot 12.30 uur. 

Kon u geen kaartjes krijgen voor de tentoonstelling van 2023 in Amsterdam? Of had u wel geluk maar zou u zich maar wilt u zich graag verdiepen in het werk van de Nederlandse meester? 

Ontdek het geheim en de verborgen geschiedenis van de interieurs van de kunstenaar die bekend staat als "de meester van het licht". 

cours de francais le francais familier

Améliorer ses compétences écrites


Friday, from 8:30 to 10AM.
From February 3rd to March 31st.

In deze workshop leert u nuttige formules voor schriftelijke communicatie in het Frans, bijvoorbeeld in e-mailuitwisselingen. U kiest de toon, het register en de woordenschat aangepast aan uw gesprekspartner. Verbeter uw grammatica om duidelijke, doeltreffende en professionele zinnen te produceren! U leert ook hoe u een CV en een sollicitatiebrief opmaakt volgens de Franse normen.

les expressions idiomatiques

 Atelier de théâtre: Le français en action !

Woensdag, van 18.30 tot 20.30 uur.
Van 25 januari tot 29 maart.

Ontwikkel uw spreekvaardigheid door middel van theatrale spelletjes en activiteiten. In een kleine groep, zelfvertrouwen opdoen in een vriendelijke en leuke sfeer door deel te nemen aan improvisatie, declamatie, positie in de ruimte, mime, enz. U werkt aan een specifieke woordenschat en leert korte teksten uit het hoofd om uw mondelinge taalvaardigheid te ontwikkelen.

les expressions idiomatiques

Le surréalisme

Zaterdag 18 februari, van 10 tot 12 uur.

Deze beweging, in 1924 gedefinieerd door André Breton (schrijver), raakte vele artistieke gebieden: poëzie, schilderkunst, fotografie, en vele andere!
In deze workshop leert u meer over deze beweging die het Franse culturele en politieke landschap sterk heeft beïnvloed.   
Aan de hand van een fragment uit Nadja (André Breton, 1928) zult u de sleutelelementen van deze stroming in literaire en artistieke werken identificeren.

les expressions idiomatiques

La renaissance italienne

Zaterdag 28 januari, van 10 tot 12 uur.

De "Rinascienta", een belangrijke artistieke stroming die in Italië ontstond, wordt met name belichaamd door Michelangelo, Leonardo da Vinci en Raphael. Het verscheen in de 14e eeuw en was een echte artistieke, maar ook culturele en intellectuele revolutie, beïnvloed door de klassieke oudheid. 
In deze workshop ontdekt u de hoofdlijnen en kenmerken van deze artistieke periode. U leert een schilderij te analyseren aan de hand van een selectie emblematische werken. 

les expressions idiomatiques

 Atelier de théâtre: Le français en action !

Woensdag, van 6:30uur tot 8:30uur.
26 ocktober - 14 december

Geef uw Frans dat beetje je ne sais quoi en kom uw spreekvaardigheid ontwikkelen door middel van theatrale spelletjes en activiteiten. Deze inleidende theaterworkshop zal een mix zijn van theoretische en praktische activiteiten die je zullen helpen je zelfvertrouwen en spreekvaardigheid in het Frans te verbeteren en je cultuur te verbreden.

Français professionnel en contexte: Objectif B2

Vrijdag, van 8.30 uur tot 10uur.
28 oktober - 2 december - Online


Deze cursus is gebaseerd op beroepssituaties en geeft u het vertrouwen en de kracht om uw nieuwe carrière-uitdaging aan te gaan. U leert over de Franse werkcultuur en vergroot uw schriftelijke en mondelinge vaardigheden.

cours de francais le francais familier

Améliorer ses compétences écrites


Vrijdag, van 13.00 tot 15.00 uur.
07 oktober - 2 december - Online

Veel gevorderde studenten kunnen vloeiend Frans spreken en begrijpen, maar het oefenen van de geschreven vorm op hoog niveau kan een uitdaging zijn. Hoe nuance en diepgang uit in slechts een paar woorden? Hoe overtuigend en stellend te zijn bij het schrijven van een recensie, een commentaar of gewoon een e-mail?

Cours français Femmes d'exception

Le français familier


Vrijdag 03 en 10 juni.
13:00 - 15:00

Spreekt u met Franstaligen en begrijpt u bepaalde woorden niet? Erger nog, je kunt ze niet vinden in het woordenboek? Geen paniek! Deze cursus geeft je de sleutels om eindelijk Franstaligen te begrijpen in gesprekken, in liedjes en in films en series.

Cours français Business French

Business Frans

Vrijdag van 8:30 tot 10:00
6 mei - 1 juli

Deze cursus is gebaseerd op beroepssituaties en zal u het vertrouwen en de kracht geven om uw nieuwe carrière-uitdaging aan te gaan. U zult de Franse werkcultuur leren kennen en zowel uw schriftelijke als mondelinge vaardigheden verbeteren.

les expressions idiomatiques

Les expressions idiomatiques

Vrijdag 06 en 13 mei
12:00 - 14:00

Geef uw Frans dat beetje je ne sais quoi en kom uw uitdrukking verrijken met verschillende Franse idiomen die u in een mum van tijd zullen laten klinken als een native! Verbeter zowel uw schriftelijke als mondelinge uitdrukking door u een overzicht te geven van de meest gebruikte Franse idiomen in allerlei situaties, van een vertrouwd telefoongesprek tot een professionele werk e-mail.

La gastronomie francaise

La gastronomie française

Vrijdag 11 en 18 maart
18:30 - 20:30

Of u nu in een Franstalig land wilt werken of gewoon omdat u gepassioneerd bent door koken, kom naar onze workshop onder leiding van onze lerares Marie. De Franse keuken zal geen geheimen meer voor u hebben!

Cours français Femmes d'exception

Femmes d'exception 


Vrijdag 18 en 25 maart
12:00 - 14:00

Ontdek twee vrouwelijke en feministische figuren die hun stempel hebben gedrukt op de Franse geschiedenis! Ontdek in deze cursus Rosa Bonheur, de eerste vrouwelijke kunstenaar die het Legioen van Eer ontving, en Olympe de Gouge, één van de pioniers van het Franse feminisme.  


Cours français Les elections francaises

Les élections françaises

Zaterdag 09 en 23 april
10:30 - 12:30

De Franse presidentsverkiezingen zijn op 10 en 24 april. Bent u geïnteresseerd in nieuws en politiek? Zou u graag de Franse politiek beter begrijpen? Kom te weten wat er op het spel staat in de campagne van 2022 en voel u meer op uw gemak wanneer u de Franse media! 

cours français la langue de l'amour

 La langue de l'amour

Vrijdag 11 en 18 februari
13.00 - 15.00

Het is algemeen bekend dat Frans de taal van de liefde is en de Franse cultuur zit vol romantische termen: van films tot boeken, en niet te vergeten de gastronomie! In deze unieke workshop leert u meer over de liefdescultuur in Frankrijk en de geschiedenis van de gebruikte woorden.

Cours français Business French

Business Frans

Vrijdag van 8:30 tot 10:00
11 februari - 22 april

Deze cursus is gebaseerd op beroepssituaties en zal u het vertrouwen en de kracht geven om uw nieuwe carrière-uitdaging aan te gaan. U zult de Franse werkcultuur leren kennen en zowel uw schriftelijke als mondelinge vaardigheden verbeteren.

cours français histoire art

Je parle d'Art !

Donderdag van 19.00 tot 21.00
3 maart - 31 maart

Welkom bij een interactieve cursus over de geschiedenis van de Franse kunst. Met onze twee Franse docenten en kunstenaars, Charlotte en Margot, ontdekt u kunst en leert u erover te praten. Deze cursus is geschikt voor iedereen die van kunst houdt of gewoon nieuwsgierig is naar fotografie, tekenen, schilderen...

les expressions idiomatiques

La présidence française au conseil de l'UE

Vrijdag van 8:30 tot 10:00 
29 april - 17 juni

In 2022 bekleedt Frankrijk tot 30 juni het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De Alliance Française d'Amsterdam biedt u een unieke en originele cursus aan, die u in staat zal stellen de werking van deze instelling en haar uitdagingen beter te begrijpen.

Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam. Ontwerp door Monsieur Graphic.