ONZE DOCENTEN

De Alliance Française Amsterdam is er trots op te werken met ervaren docenten met een rijke en diverse achtergrond. Lees meer over hun professionele ervaringen, hun beslissing om naar Nederland te verhuizen en over hun gehechtheid aan Frankrijk.


margot viemont


Oorspronkelijk uit Saumur, Pays de la Loire. Terug in Nederland sinds september 2022, na er in 2020-2021 te hebben gewoond.

Waarom heb je voor Nederland gekozen? Ik ontdekte Nederland in 2020 toen ik in Nijmegen woonde. Ik hield echt van de sfeer van het platteland, kunnen fietsen en genieten van de natuur met mijn vrienden. Nederland is een land dat rijk is aan cultuur en ik wil het ontdekken nu de opsluiting voorbij is!

Wat vind je leuk aan Nederland? Ik vind het heerlijk om te kunnen fietsen en de bitterballen!

Waarom heb je ervoor gekozen om Franse les te geven? Ik heb altijd les willen geven, ik hou ervan om anderen door te geven en te helpen. Ik ben ook gepassioneerd door vreemde talen en de Franse taal, dus Frans onderwijzen was de perfecte combinatie! perfecte combinatie!

Wat is uw advies om snel vooruitgang te boeken? Ga ervoor, probeer het altijd, zelfs als het betekent dat je fouten moet maken! En zo niet, kijk dan naar Franse series of shows!


VIRGINIE LACOMME


Komt uit Les Landes.
Woont in Haarlem sinds 2017. 

Waarom heb je voor Nederland gekozen? Tien jaar geleden werkte in aan een universitair onderzoek over een manuscript die in de bibliotheek van de Portugese Synagoge in Amsterdam ligt. Zo moest ik voor mijn onderzoek steeds voor een langere tijd in Amsterdam te verblijven. Vanaf dat moment kwam Nederland op mijn pad terecht.

Wat vind je van Nederland leuk?  De efficiëntie, de directe manier waarop Nederlanders er geen doekjes om winden of onnodig tijd verspillen, de groene polders, de fietspaden, de mogelijkheid om veilig alleen te wandelen of te fietsen, de ‘gezellige’ instelling.

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans? Verbind het leren van Frans met je passie of talent. Schilder je? Abonneer je op een Frans kunsttijdschrift. Houd je van koken? Schrijf je in op een Frans forum over dit onderwerp. Fan van archeologie? Bezoek tijdens je vakantie in Frankrijk een opgraving. In Frankrijk zeggen we: ‘faire d'une pierre deux coups". Twee vliegen in één klap.

Matthieu couvreur


Geboren in Bordeaux, woont al bijna 24 jaar in Nederland.

Waarom heb je voor Nederland gezoken? De kans op militaire dienst, dan liefde... en werk.

Wat vind je leuk in Nederland? Het "toegankelijkheids" van de Nederlandse steden. Ze zijn op vele manieren toegankelijk.Je kunt er rondfietsen alsof je in een dorp bent, en Amsterdam biedt evenveel culturele activiteiten als megasteden als Parijs, New York of Londen.  Maar hier is er geen gastenlijst om een café binnen te gaan en als je wilt kun je in een jogging naar de opera gaan!

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te onderwijzen? Ik wilde een radicale carrièreswitch maken voor het tweede deel van mijn beroepsleven.

  Wat is uw advies voor snelle vooruitgang? Luister elke week naar een Franse podcast over een onderwerp dat u interessant vindt. 

  Anne-Charlotte Vernier


  Ze groeide op in Dijon en stak 6 jaar geleden de Noordzee over van Londen naar Nederland.

  Waarom koos je voor Nederland? (Brexit!) Maar ook, en vooral, om mijn partner te vinden die deze bestemming had gekozen om zijn passie voor muziek na te streven.

  Wat vind je zo leuk aan Nederland? Hier vind ik het fijn dat ik op mijn gemak kan fietsen zonder te hoeven racen! Ik vind het leven in Amsterdam veel rustiger en vrediger dan in andere grote Europese steden.

  Waarom heb je ervoor gekozen om Franse les te geven? Ik heb ervoor gekozen om les te geven omdat het een groen beroep is (volgens Naomi Klein!).

  Wat is je advies om snel vooruitgang te boeken? Leer je taalangst opzij te zetten zodat je communicatiedurf. Het is essentieel, maar makkelijker gezegd dan gedaan! Een iets praktischere tip: creëer een kleine routine die je een dagelijks rendez-vous met de taal geeft. Kijk bijvoorbeeld elke dag live of in herhaling naar het juniorjournaal op ARTE!

  Sophie COLL


  Uit Perpignan, maar meer precies uit de Pyreneeën op de grens met Spanje.

  Wat bevalt je aan Nederland? De manier van leven, de energie van de Nederlanders, de bereikbaarheid per trein/fiets en het landschap.

  Waarom heb je ervoor gekozen om Franse les te geven? Ik heb lang getwijfeld tussen een talenstudie en een kunststudie. Ik heb uiteindelijk gekozen voor talen en lesgeven omdat ik graag reis en in contact sta met verschillende culturen. Bovendien kan ik in het onderwijs creatief blijven door de inhoud van de cursussen of als hobby in mijn vrije tijd. Ik heb helemaal geen spijt van deze keuze, want lesgeven is een zeer lonend beroep.

  Wat is je beste herinnering met je studenten?Ik heb er veel, het is moeilijk kiezen! Maar ik zou zeggen wanneer mijn studenten gewoon blij zijn om naar de les te komen met een glimlach op hun gezicht, om over hun dagelijks leven te praten, om onvergetelijke momenten met elkaar te delen en door te brengen.


  Nadège lefort


  Nadège komt oorspronkelijk uit Beaune in Bourgondië en kwam in september 2022 naar Nederland. 

  Wat vind je leuk aan Nederland? Ik ben het land nog aan het ontdekken, maar de fietscultuur fascineert me. cultuur fascineert me.

  Wat is je beste herinnering met je leerlingen? Toen ik ouderen in Spanje les gaf, wilden ze me heel graag hun eigen cultuur laten zien. ze wilden me graag hun eigen cultuur laten zien. Deze interculturele uitwisseling was ongelooflijk en ik herinner me maand, waarin ik een berg typisch Galicisch eten kreeg, zoveel dat ik vriendelijke zielen moest zoeken om het met hen te delen. Ik moest vriendelijke zielen vinden om al dit eten met mij te delen.

  Wat is uw advies om snel vooruitgang te boeken? Durf de taal te spreken ook al beheers je hem niet perfect, durf vragen te stellen vragen stellen, fouten durven maken. Buiten het klaslokaal maakt het regelmatig uitwisselen met anderstaligen je minder bang om om jezelf uit te drukken. Iedereen spreekt een andere taal dan zijn moedertaal en je hebt het gevoel dat je allemaal "in hetzelfde schuitje" zit. boot'. Dit bevordert wederzijdse steun en collectieve vooruitgang.

  Wat onze studenten denken :

  Virginie est une enseignante incroyable. Elle assure un suivi continu pour chaque élève. Je me sens vraiment chanceuse d'avoir eu une enseignante comme elle. 

  -

  Etudiant AFA

  Héloïse a été de loin la meilleure enseignante que j'ai eue. J'apprécie beaucoup sa méthode d'enseignement et sa patience !

  -

  Etudiant AFA  JESSIKA VEZIAN


  Komt uit een klein dorpje gemaand Saint Georges les Bains, vlakbij de stad Valence. Woont sinds vier jaar in Nederland.

  Waarom heb je ervoor gekozen om Frans les te geven? De Franse taal opent een hele reeks andere onderwerpen: geschiedenis, politiek, kunst...en dankzij lesgeven kun je verschillende mensen van over de hele wereld ontmoeten.

  Wat is je beste herinnering met je studenten? Een keer wilde een leerling mij verse haring laten proeven en had dit tijdens een conversatieles meegenomen. Met een goede fles wijn. De geur in de zaal was verschrikkelijk, maar het blijft een mooie herinnering. En de haring was verrukkelijk…

  Wat is uw advies om snel vooruitgang te leren? Lees je notities van de les nog een keer (!), kijk leuke Franse series. Wanneer je op vakantie bent in Frankrijk, moet je niet bang zijn om te praten. Fransen kunnen soms ongeduldig zijn maar ze zijn erg spraakzaam. Dus wanneer je wat woordjes Frans tegen hen zegt, zullen ze snel gevleid zijn en zullen ze een gesprek met je aangaan…voor uren.


  agnes richard


  Oorspronkelijk uit Anjou, in de Loire-vallei. In augustus in Nederland aangekomen, na 10 jaar in Vietnam. 


  Waarom heb je ervoor gekozen om Frans les te geven? Ik heb ervoor gekozen om Frans les te geven, of liever gezegd om überhaupt les te geven, omdat ik het leuk vind om kinderen te begeleiden in hun ontdekkingen, om vragen te stellen, om na te denken en... om te leren!

  Wat is je beste herinnering met je studenten? Mijn beste herinnering als leraar is de kinderen spontaan Frans te zien spreken, na een paar maanden les, het is magisch!


  Wat is uw advies om snel vooruitgang te leren?  Voor mij is motivatie de sleutel tot succes. Dit komt natuurlijk van de leerling, maar het is aan de leerkracht om een leuke en interactieve leerervaring aan te bieden waardoor het kind (en ook de volwassene) gemotiveerd blijft om te leren terwijl het plezier heeft.

  aude gooly


  Komt uit Normandië en woon sinds 1 jaar in Nederland.

  Wat vind je leuk aan Nederland? De sfeer van het land, de architectuur en de openheid van de mensen. Ik vind Amsterdam een prachtig en charmant stad, je voelt dat de Nederlanders veel smaak hebben, elk huis heeft bloemen en ziet netjes uit, het is leuk om de detail en esthetiek te zien.

  Wat mis je het meest aan Frankrijk?  Wat ik het meest mis aan Frankrijk zijn mijn vrienden, een deel van de sfeer van de Normandische kust en een aantal van de musea zoals het Guimet museum.

  Waarom heb je ervoor gekozen om Frans les te geven? Ik heb ervoor gekozen om Franse les te geven om mijn passies te delen met studenten, om hen de nieuwsgierigheid en de smaak van een andere cultuur en taal te geven.

  Wat is uw advies om snel vooruitgang te leren? Mijn advies voor snelle vooruitgang is aanmoediging, vertrouwen en vriendelijkheid en niet te vergeten dat je leert omdat je plezier hebt...

  Salomé Monnier


   Oorspronkelijk uit Angers (Maine et Loire), in Nederland sinds juni 2023.   

  Wat vind je leuk in Nederland? Ik hou echt van Nederland, de manier van leven is heel aangenaam: het is ontspannen, je neemt de tijd om te leven, om de omgeving te ontdekken op de fiets, om langs de grachten te wandelen en de architectuur en landschappen te bewonderen. De kaas is heerlijk, net als de bitterballen en roombrotjes! Nederlanders zijn erg vriendelijk, ze aarzelen niet om een praatje met ons te maken.  

  Waarom heb je ervoor gekozen om Franse les te geven? Ik ben een docent voor moderne literatuur en Frans lesgeven op middelbaar niveau was al een aantal jaren mijn werk in Frankrijk, dus ik wilde deze praktijk voortzetten, wat een echte passie van me is: kennis overdragen en zien hoe leerlingen zich ontwikkelen in hun leerproces zijn dingen die me na aan het hart liggen. 

  Wat is je advies om snel vooruitgang te maken? Om snel vooruitgang te maken, is er niets beter dan praten met anderen: vragen durven stellen, durven zeggen dat je iets niet begrijpt, dat je meer hulpmiddelen nodig hebt, meer tijd, enzovoort. Heb het zelfvertrouwen om vooruitgang te boeken en oefen de taal voortdurend!   Juliette Crouïgneau


  Komt uit de Baskenland, in het zuidwesten van Frankrijk. 

  Wat mis je het meeste van Frankrijk? De bergen, want ik kom oorspronkelijk uit Baskenland, in het zuidwesten van Frankrijk.

  Wat vind je van Nederland leuk?
  De sfeer van de mooie steden Amsterdam en Utrecht, en de Stroopwafel...! 

  Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren?
  Ik heb dit beroep gekozen omdat ik gepassioneerd ben door interculturele uitwisselingen en ik zelf van vreemde talen en overdracht houd. Tijdens mijn universitaire studies heb ik de kans gehad om les te geven aan een grote verscheidenheid van mensen, van alle origines en niveaus (zowel Japanners als Brazilianen, Russen en Kroaten,...). Ik heb ook de kans gehad om in het buitenland les te geven, en daar heb ik Nederland ontdekt.

  Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans?
  Een tip om vooruitgang te gaan : verdiep u elke dag in de Franse taal, al is het maar voor 10 minuten, door korte artikelen te lezen, naar een podcast te luisteren of een Franse serie te bekijken! Regelmaat is een van de sleutels tot leren.

  Leïla Verlinde


  Woonde in Toulouse voordat hij in 2018 naar Nederland verhuisde.

  Waarom koos u voor Nederland? Mijn man reageerde op een vacature en we besloten dit nieuwe gezinsavontuur aan te gaan.

  Wat mis je het meeste aan Frankrijk? De nabijheid van mijn familie en vrienden.

  Wat vind je leuk aan Nederland? De manier van leven. Het gebruik van de fiets voor alle reizen en in alle weer! De lente met zijn lange dagen en bloemenvelden, altijd magisch!

  Wat is je beste herinnering met je studenten? Toen een leerlinge me belde om te vertellen dat ze geslaagd was voor haar examen Frans. Haar professionele toekomst hing ervan af. Ze was zo gelukkig.

  Mijn advies om snel vooruit te gaan in Frans ? Mijn advies is om het zo vaak mogelijk te oefenen, in verschillende vormen: zingen, lezen, praten, luisteren...

  Wat onze studenten denken: 

  Margaux est une excellente enseignante, avec beaucoup d'énergie et une grande ouverture d'esprit ! Grâce à elle, on se sent à l'aise et donc motivés pour parler !  

  -

  Etudiant AFA

  Je suis très contente avec Nadège, elle était très créative et elle a beaucoup de patience.

  -

  Etudiant AFA

  Matthieu sprak alleen Frans, wat echt hielp om in de "stemming" te blijven om Frans te spreken. We hadden ook veel discussies in de les. Het was erg actief en de studenten waren ook erg actief. Het was een geweldige sfeer en ik heb veel geleerd!

  -

  Etudiant AFA  Kristel guillemin

  Komt uit Maisons-Laffitte, een leuk stadje in de buurt van Paris en woont sinds 2,5 jaar in België.  

  Waarom heb je ervoor gekozen om Franse les te geven? Ik vind het leuk om culturele dingen uit te wisselen en mensen van over de hele wereld te ontmoeten! Voordat ik lerares werd, ging ik eerst naar China als assistent Frans. Toen merkte ik dat ik het leuk vond om leerlingen te begeleiden bij het leren van Frans, vooral als ze net begonnen zijn. Ik geef de voorkeur aan de kleine niveaus om te zien hoe mijn studenten opbloeien!  

  Wat is je favoriete herinnering met je cursisten? Ik ben dol op de kleine "goûters" die mijn studenten in Maleisië organiseren omdat ze gek zijn op eten. We wilden een keer picknicken in de tuin van een student... Voor mij had het een chille ervaring in een tuin moeten zijn, met fingerfood dat we misschien hadden klaargemaakt, discussiëren en genieten van het weer. Maar het werd een Durian-plukwedstrijd! (Dus heel avontuurlijk en de hele dag durian eten!)  

  Wat is jouw advies om sneller vooruitgang te maken? Ik denk dat de sleutel tot succes is om de cursus te volgen. Probeer ook het huiswerk te doen of in ieder geval van tevoren te lezen. En vooral, koester de ervaring van het leren, spreken, schrijven en delen zoveel mogelijk (zelfs met fouten)... Plezier hebben is de beste manier om te leren! 

  Saskia Porcelijn


  Komt uit Den Haag (Nederland). Woont in Amsterdam

  Waarom heb je ervoor gekozen om Nederlands te doceren? Ik vind het belangrijk dat mensen die in Nederland wonen de taal en de cultuur leren kennen.

  Wat is je beste herinnering met je studenten? Wat ik het leukste vind is als cursisten vooruitgaan en vertellen dat het ze gelukt is om buiten de les Nederlands te spreken

  Wat is je advies om snel vooruitgang te boeken? Oefen de taal zoveel mogelijk buiten de les: luister naar gesprekken van Nederlands op straat, in cafés en in restaurants, kijk naar films, series en programma’s in het Nederlands. Luister naar Nederlandse liedjes en podcasts. Lees strips en boeken. Verbind het leren van Nederlands met je interesses. Spreek Nederlands met je Nederlandstalige collega’s en buren. 
  Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam. Ontwerp door Monsieur Graphic.