ONZE DOCENTEN

De Alliance Française Amsterdam is er trots op te werken met native docenten met een rijke en diverse achtergrond. Lees meer over hun professionele ervaringen, hun beslissing om naar Nederland te verhuizen en over hun gehechtheid aan Frankrijk.HÉLOÏSE GIRARD


Komt uit Poitou-Charente (wat tegenwoordig deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine). Woont sinds 2017 in Amsterdam.

Waarom heb je voor Nederland gekozen?
Nadat ik in Duitsland, Canada, Zwitserland, Engeland en vervolgens in Roemenië gewoond heb, wilde ik graag met mijn man mee naar Nederland die aan de Universiteit van Amsterdam wilde studeren.

Wat mis je het meeste van Frankrijk?
Mijn familie (en geitenkaas).

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren?
Als docent leer je altijd nieuwe dingen. Het klinkt gek, maar lesgeven is leren.

Wat is je mooiste herinnering met je studenten?
Het is heel moeilijk om er maar ééntje te kiezen! Ik zou zeggen dat ik na elke les met een glimlach wegga en dat het mij veel voldoening geeft om mijn studenten snel en met plezier vooruit te zien gaan.


VIRGINIE LACOMME


Komt uit Les Landes.
Woont in Haarlem sinds 2017. 

Waarom heb je voor Nederland gekozen? 
Tien jaar geleden werkte in aan een universitair onderzoek over een manuscript die in de bibliotheek van de Portugese Synagoge in Amsterdam ligt. Zo moest ik voor mijn onderzoek steeds voor een langere tijd in Amsterdam te verblijven. Vanaf dat moment kwam Nederland op mijn pad terecht.

Wat vind je van Nederland leuk?  
De efficiëntie, de directe manier waarop Nederlanders er geen doekjes om winden of onnodig tijd verspillen, de groene polders, de fietspaden, de mogelijkheid om veilig alleen te wandelen of te fietsen, de ‘gezellige’ instelling.

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans?
Verbind het leren van Frans met je passie of talent. Schilder je? Abonneer je op een Frans kunsttijdschrift. Houd je van koken? Schrijf je in op een Frans forum over dit onderwerp. Fan van archeologie? Bezoek tijdens je vakantie in Frankrijk een opgraving. In Frankrijk zeggen we: ‘faire d'une pierre deux coups". Twee vliegen in één klap.

CHARLY LECLERC


Komt uit Poitiers, ook wel de stad met de 100 klokkentorens genoemd, omdat er veel kerken te vinden zijn.Charly heeft in Bordeaux gestudeerd.

Wat mis je het meeste van Frankrijk?
Wat ik het meeste van Frankrijk mis, naast mijn familie en vrienden, is natuurlijk het eten! Maar ook de diversiteit van de landschappen en het reliëf in Frankrijk mis ik erg.

 Wat vind je leuk aan Nederland?
Wat ik het meest leuk vind aan Nederland, is het aangename leefklimaat. Ik vind hier het leven minder stressvol dan in Frankrijk. Dankzij de kleine grootte van het land kun je gemakkelijk en snel door de steden wandelen, die vaak veel charme hebben.

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren?
Ik heb ervoor gekozen om Frans te doceren omdat ik het een rijke en passievolle taal vind, die mij elke dag steeds meer blijft fascineren. Ik heb dus besloten om de taal en cultuur door te geven aan hen die deze graag willen ontdekken.

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans?
Mijn advies is om de taal zoveel mogelijk buiten de les te oefenen: luister/kijk films, series of programma’s in het Frans, praat met je Franstalige vrienden/vriendinnen en collega’s. Sta tegenover de echte taal, dat is de beste manier om het te leren!LÉA MONGIS


Komt uit Toulouse. In Nederland sinds 2018.

Wat vind je leuk aan Nederland?
Ik vind de relatie tussen de Nederlandse cultuur met water heel interessant, in allerlei soorten vormen. – de aanwezigheid van de grachten natuurlijk, de boten, maar ook de verschillende bouwkundige systemen van dijken, bruggen, de creatie van bewoonbaar land in water…en zelfs de link die de Nederlanders hebben met regen! Ik houd ook erg van de balans tussen de stad en de natuur en ook van het woord ‘Lekker’, wat je voor alles kunt gebruiken.

Wat is je beste herinnering met je studenten?
Ik denk dat ik tijdens het lesgeven het meest gelukkig ben wanneer ik zie dat mijn studenten de Franse taal in het dagelijks leven gebruiken: Een sprookje van papa in het Frans begrijpen, een belangrijke Franse tekst schrijven voor het werk, spontaan met Fransen kletsen tijdens het uitgaan, vrienden maken op de nieuwe middelbare school in Frankrijk, lachen of huilen tijdens het lezen van een Frans boek, met je oma kletsen in het Frans…

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans?
Mijn advies is om oprecht en persoonlijk betrokken te raken bij je leerproces: 1) bedenk wat je persoonlijke doel is 2) wat het je zal brengen wanneer je dit bereikt hebt 3) en geef het niet op, je komt er wel!


SYLVIE PONS


Komt uit regio Marseille, in Zuid-Frankrijk. Woont sinds 3 jaar in Amsterdam.

Waarom heb je voor Nederland gekozen?
Mijn partner heeft hier een baan aangeboden gekregen, wat ons hierheen heeft gebracht. Ik heb ook in Engeland, Australië en in Nieuw-Zeeland gewoond.

Wat vind je het meest leuk aan Nederland?
Met mijn zoontje ga ik vaak naar parken en speeltuinen, die in Amsterdam echt leuk zijn. Ik houd ook erg van om te fietsen – dat heb ik in Londen ook veel gedaan, maar hier is alles veel bereikbaarder met de fiets.

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren?
Een vriendin van mijn moeder gaf Frans les binnen een buurtvereniging voor migranten. Ze had mij voorgesteld om een keertje met haar mee te kijken. De rest van jaar heb ik haar geassisteerd tijdens haarlessen, voordat ik mijn lesbevoegdheid Frans als vreemde taal behaald heb. Ik heb het altijd leuk gevonden om elke dag omringd te zijn door mensen van verschillende nationaliteiten, elkaars ervaringen te delen en hen te helpen voortgang te boeken en zich te uiten in het Frans. Ik heb altijd al een liefde voor talen gehad en dit leek mij de ideale baan! Bovendien was ik sowieso al van plan om naar het buitenland te gaan…


BASTIEN DEBUYSER


Komt uit Lille, Noord-Frankrijk. Woont sinds drie maanden in Nederland. 

Wat vind je het leukst aan Nederland?
Om overal te kunnen fietsen, de vele parken en het respect dat Nederlanders hebben voor anderen en hun verschillen.

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren?
Voor twee redenen. Allereerst, sinds ik klein ben heb ik al een liefde voor mijn taal. Ten tweede denk ik dat we ons allemaal een docent herinneren die indruk op ons heeft gemaakt. Met elke leerling is er een mogelijkheid om die docent te zijn, de hoop iets aan hem/haar door te geven, te helpen en een verschil te maken in hun leven. Het is een echt mensen beroep.

Wat is je beste herinnering met je studenten?
Op de eerste school waar ik gewerkt heb, gaven de kinderen mij een dikke knuffel op de dag dat ik wegging. Vijftien kinderen die je een groepsknuffel geven en je vragen te blijven… toen heb ik gehuild.

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans?
Associeer de taal met iets wat je leuk vindt. We leren nooit zo snel als we ergens gepassioneerd over zijn.

What our students think: 

Virginie est une enseignante incroyable. Elle assure un suivi continu pour chaque élève. Je me sens vraiment chanceuse d'avoir eu une enseignante comme elle. 

-

Etudiant AFA

Héloïse a été de loin la meilleure enseignante que j'ai eue. J'apprécie beaucoup sa méthode d'enseignement et sa patience !

-

Etudiant AFA
CHARLOTTE ROGER


Komt uit een klein prehistorisch dorpje vlakbij Angers in de Loire. In Nederland sinds 2019.

Waarom heb je voor Nederland gekozen?
Eerder kreeg ik de gelegenheid om er een stage te doen, verschillende steden te bezoeken en er goede vrienden te maken. Toen beviel dit land mij erg goed. Wanneer ik de kans kreeg om er te kunnen wonen, hoefde ik niet te twijfelen.

Wat mis je het meeste van Frankrijk?
Ik zou zeggen; het ontbijten met een koffie en een croissantje op een terras...

Wat vind je het meest leuk aan Nederland?
De welwillendheid en de dynamiek van het land. Ik heb de indruk dat er altijd wel iets te doen of te ontdekken valt!

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren?
Ik heb altijd al literatuur en talen leuk gevonden, dus het was voor mij logisch om in het onderwijs te gaan werken. Ook waardeer ik het om les te geven aan studenten van diverse achtergronden en met hen een gemeenschappelijke taal de delen.


MARGAUX BRIAL


Komt uit Perpignan in Zuid-Frankrijk. Woont in Nederland sinds 2019.

Waarom heb je voor Nederland gekozen?
Na negen jaar in Parijs gewoond te hebben en na vele ritjes naar Amsterdam, was het tijd om naar een andere stad te verhuizen en bij mijn Nederlandse man te komen wonen.

Wat vind je het leukst aan Nederland?
Het gevoel van vrijheid (en de bitterballen).

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren? 
Omdat ik erg door talen gepassioneerd ben en omdat ik ervan houd om te delen, te discussiëren en mijn kennis over te overbrengen.

Wat is je beste herinneringen met je studenten?
De lessen die eindigen met karaoke!

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans
Luister naar podcasts: zelfs als je niet alles begrijpt, dompel je jezelf onder in de taal. Of nog beter : vind een Franse geliefde!


JESSIKA VEZIAN


Komt uit een klein dorpje gemaand Saint Georges les Bains, vlakbij de stad Valence. Woont sinds vier jaar in Nederland.

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans te doceren?
De Franse taal opent een hele reeks andere onderwerpen: geschiedenis, politiek, kunst...en dankzij lesgeven kun je verschillende mensen van over de hele wereld ontmoeten.

Wat is je beste herinnering met je studenten?
Een keer wilde een leerling mij verse haring laten proeven en had dit tijdens een conversatieles meegenomen. Met een goede fles wijn. De geur in de zaal was verschrikkelijk, maar het blijft een mooie herinnering. En de haring was verrukkelijk…

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans?
Lees je notities van de les nog een keer (!), kijk leuke Franse series. Wanneer je op vakantie bent in Frankrijk, moet je niet bang zijn om te praten. Fransen kunnen soms ongeduldig zijn maar ze zijn erg spraakzaam. Dus wanneer je wat woordjes Frans tegen hen zegt, zullen ze snel gevleid zijn en zullen ze een gesprek met je aangaan…voor uren.MAAIKE WEIDEMA


Waarom heb je ervoor gekozen om Nederlands te doceren?
Voor mijn plezier! Hiervoor deed ik onderzoek in cognitieve psychologie, wat leuk werk was trouwens. Tijdens deze periode begon ik Nederlands les te geven als vrijwilliger. Ik heb altijd al van talen gehouden en andere culturen gehouden. Het onderwijs beviel mij zo goed dat ik een opleiding Nederlands NT2 gevolgd heb. Dit is tien jaar geleden en het onderwijs heeft mij tot nu toe nooit verveeld.  

Wat is je mooiste herinnering met je studenten? 
Een mooiste herinnering? Ik heb er veel en er komen er elke week nieuwe bij. Het is mijn motivatie! Natuurlijk zijn de momenten van samen lachen belangrijk: een beetje humor kan niet kwaad. En de momenten waar er een goede groepsdynamiek is geven elke docent vleugels. De privécursussen vind ik erg leuk door het één-op-één contact, waarbij je vaak iemand beter leert kennen.   

LISA MORANO


Komt uit Normandië, het land van de koeien en camembert! Woont sinds 7 jaar in Nederland.

Waarom heb je voor Nederland gekozen? 
Omdat Nederland, en in het bijzonder het Max Planck Instituut in Nijmegen, bekend staat voor zijnonderzoek in de psycholinguïstiek (de studie van de psychologische processen van het leren en het gebruik van een taal). Zo ben ik hier gekomen om onderzoek te doen op dit gebied.  

Wat is je beste herinnering met je studenten? 
De grappige momenten. Als studenten zich op hun gemak voelen om grapjes te maken. Wanneer het ijs gebroken is weet ik dat elke les teamwork zal zijn.   

Wat is je advies om snel vooruit te gaan in Frans?  
Oefen zo vaak als je kunt, maar ook op een leuke manier. Ben je meer een huismus? Zoek films, series, podcasts of liedjes op die je leuk vindt. Ben je super sociaal? Ga naar een taalcafé, doe mee aan een taaluitwisseling of conversatiecursus. Zo heb je nooit het gevoel dat je aan het werk bent. 

Lotte zeeman

Waarom heb je ervoor gekozen om Nederlands te doceren?
Ik vond mijn studie Frans erg leuk, maar na een paar jaar wilde ik graag iets anders doen. Ik wilde graag Nederlands docent worden om mijn moedertaal als vreemde taal te geven! Mijn eigen ervaring is dat het leren van een andere taal en cultuur mij erg hierbij helpt.

Wat is je beste herinnering met je studenten?
Ik geef vooral inburgeringscursussen en elke keer als mijn studenten de examens halen, geeft dat natuurlijk mij een heel goed gevoel. Ook vind ik de interactie tussen verschillende culturen interessant. Ik doceer de Nederlandse taal en cultuur, maar in mijn cursussen is er altijd plek voor de cultuur van de leerling. Dit is heel dynamisch!Één van mijn beste herinneringen is toen ik in internationaal ontbijt met mijn studenten had.

Wat is je advies om snel vooruitgang te boeken?
Oefen de doeltaal zoveel mogelijk in de praktijk. Wees ook niet bang om fouten te maken, dat hoort bij het proces.
MARGOT VAN HAELST


Komt uit de Drôme, vlakbij Avignon. Woont sinds 3 jaar in Nederland.

Wat vind u leuk aan Nederland?
Wat ik leuk vind aan Nederland, is de eenvoudigheid van het leven.
De stad zien bruisen bij de minste zonnestralen, Amsterdammers een boottochtje zien maken wanneer zij willen.

Waarom heb je ervoor gekozen om Frans / kunstgeschiedenis te doceren?
Na het schrijven van mijn masterscriptie heb ik ervoor gekozen om les te gaan geven. Ik besefte hoeveel plezier het mij deed om te schrijven, de juiste woorden te zoeken die het meest dichtbij mijn gedachtes staan. Het geeft mij veel voldoening om over kunst of hedendaagse dans te schrijven, mijn twee grote passies. Het is mijn lust voor de taal en mijn toewijding aan kunst die ik graag aan mijn studenten door wil geven.

Wat is je beste herinnering met je studenten?
Één van mijn beste herinneringen is dat ik aan mijn studenten voor had gesteld om gedichten te schrijven. Wanneer je creativiteit met de taal mengt komen er fantastische dingen uit! Het heeft mij ook veel voldoening wanneer mijn studenten in de les aankomen en trots een uitspraak zeggen die zij de vorige keer hebben geleerd. Zoals: ‘oh, il pleut des cordes aujourd’hui!’. Een uitdrukking die in Nederland veel gebruikt wordt.Matthieu couvreur


Né à Bordeaux, habite aux Pays-Bas depuis bientôt 24 ans.

Pourquoi avoir choisi les Pays-Bas ? Le hasard du service militaire puis l’amour… et le travail. 

Qu'est-ce que vous aimez aux Pays-Bas ?
Le principe de « toegankelijkheid » des villes néerlandaises. Elles sont accessibles, à de nombreux points de vue. On s’y déplace à vélo comme dans un village alors qu’Amsterdam offre autant d’activités culturelles que les mégalopoles telles que Paris, Nez-York ou Londres. Mais ici, pas de guestlist pour entrer dans un café et si tu veux tu peux aller à l’opéra en jogging !

Pourquoi avez-vous choisi d'enseigner le français ?
Je souhaitais radicalement changer de carrière pour la deuxième partie de ma vie professionnelle.  

Quel est votre meilleur souvenir avec vos élèves ?
L’émotion dans la voix de Manon après qu’elle ait lu à haute voix le poème d’Aragon « La rose et le réséda », sur Zoom…

  Quel est votre conseil pour progresser rapidement ?
  Ecouter un podcast par semaine en français sur un sujet que vous trouvez intéressant. 


     emily van holderbeke


  Vient de Belgique, pas trop loin de Bruxelles. Habite à Amsterdam depuis fin 2020.

  Pourquoi avoir choisi les Pays-Bas ?
  Mon mari et moi avons décidé de déménager à Amsterdam pour pouvoir nous impliquer dans un projet qui nous tient à cœur auprès des familles du quartier où nous habitons. 

  Pourquoi as-tu choisi d'enseigner le français ?
  Parce que j’aime voir s’illuminer l’étincelle dans les yeux de mes élèves lorsqu’ils se rendent compte qu’ils commencent à lire leurs premières phrases seul.  

  Quel est ton meilleur souvenir avec tes élèves ?
  Ce moment où un de mes élèves franchi le pas qu’il n’aurait jamais cru pouvoir franchir, cette lumière dans ses yeux et son cri de fierté … Je n’ai jamais su m’empêcher d’être émue face à ce genre de scène. 

  Quel est ton conseil pour progresser en français ? 
  Prendre du plaisir ! Jouer, danser, cuisiner, bricoler en français sont autant de moyens de pratiquer et de progresser sans parfois même s’en rendre compte.   What our students think: 

  Margaux est une excellente enseignante, avec beaucoup d'énergie et une grande ouverture d'esprit ! Grâce à elle, on se sent à l'aise et donc motivés pour parler !  

  -

  Etudiant AFA

  J'ai fortement apprécié le travail fourni par Charlotte. J'ai pu acquérir la confiance nécessaire pour oser parler en français pendant ses cours.

  -

  Etudiant AFA

  Mon cours sur l'histoire de l’art, animé par Charlotte et Margot, était très intéressant ! J'ai fortement apprécié le format en ligne du cours, ce fut une super occasion de pratiquer à nouveau mon français en toute liberté ! 

  -

  Jacqueline, étudiante AFA


  Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam. Ontwerp door Monsieur Graphic.