literatuur

Ontdek onze literatuurfavorieten en -aanbevelingen en ontdek opnieuw het plezier van lezen! Wij zijn gevestigd in het hart van Amsterdam, aan OBA Oosterdok, waar een grote collectie Franstalige boeken beschikbaar is via La Collection Descartes, beschikbaar gesteld door Institut Français Nederland.  

>  De leeskring
> Literaire conferentie 
> Ontdek de boekenselectie van de Alliance Française Amsterdam door Audrey Kieffer (in het Frans)
> Literaire interviews (in het Frans)
> Straatinterviews (in het Frans)
> Leer beter schrijven met de “Frantastique”
> Gratis toegang tot culturethèque

De Alliance française lanceert haar eerste leeskring




Kom naar de zesde editie van onze Cercle de lecture op donderdag 19 oktober in OBA Café (Oosterdokskade 143, 1e verdieping, 1011 DL Amsterdam). Het bestudeerde boek is Entre deux mondes d'Olivier Norek, uitgegeven in 2023 door Michel Lafon.






Beyrouth-Sur-Seine door Sabyl Ghoussoub (uitgegeven in 2023 door Stock) was het boek van onze vijfde editie van de Cercle de lecture op 1 juni.





Tijdens de vierde editie van onze Cercle de lecture op 20 april bestudeerden we het boek van Véronique Ovaldé, Fille en colère sur un banc de pierre, uitgegeven in 2023 door Flammarion.





De derde editie van onze Cercle de lecture vond plaats op 23 februari, in OBA café (Oosterdokskade 143, 1e verdieping, 1011 DL Amsterdam). Het bestudeerde boek was De magiër van het Kremlin van Giuliano da Empoli, in 2022 uitgegeven door Gallimard. Het werd in 2022 bekroond met de Grand Prix du roman door de Franse Academie. Het is ook een van de finalisten voor de Prix Goncourt 2022.




Op 19 januari organiseerden we de tweede editie van de Cercle de lecture. Het thema van dit evenement was "de verkiezing van de Prix Goncourt"! Voor deze bijeenkomst redde elke deelnemer een van de vier finalisten van de Prix Goncourt 2022 en presenteerde het aan anderen. Aan het einde van de bijeenkomst kozen zij onze eigen Prix Goncourt.





In november 2022 organiseerden we onze eerste editie van de Cercle de lecture, en Annie Ernaux en haar meesterlijke werk stonden centraal tijdens deze bijeenkomst.


literaire conferentie van l'alliance française :



À la recherche du temps perdu van STÉPHANE HEUET




Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Marcel Proust ontving de Alliance Française d'Amsterdam de scenarist en illustrator Stéphane Heuet voor een literaire conferentie. Sinds 1998 bewerkt Stéphane Heuet het literaire meesterwerk À la recherche du temps perdu tot een stripboek.

- Presentatie van het werk van Marcel Proust en het werk van Stéphane Heuet door Sjef Houppermans
- Audiovisuele presentatie door Stéphane Heuet,
- Tekeningsessie.



Volgende literaire conferentie komt eraan...




Onze literaire favorieten, door Audrey Kieffer 

Klik op de titels of afbeeldingen om de volledige selectie te zien

Selectie lente 2022 #8

Aanvankelijk was ik van plan dit thema te wijden aan de 9e kunst, het stripverhaal, maar dat zou hebben betekend dat ik u niet kon voorstellen enkele van mijn recente ontdekkingen. Zoals het gezegde luidt "In mei doe je wat je wilt" en aangezien we er niet ver vanaf zijn... dit thema wordt een smeltkroes van poëzie, humor en meer serieuze thema's rond het gezin, zijn oorsprong, ballingschap en ontworteling. Het is eclectisch en afhankelijk van uw stemming vindt u iets om op te wachten tot de eerste zonnestralen komen. zonneschijn...

...Samengevat: "In mei, lees wat je leuk vindt!"

Selectie van THE REENTRY 2022 #7

Voor deze eerste Literaire favorieten van het jaar, en gebruik makend van de Aziatische vieringen van het Chinese Nieuwjaar en het het Tet festival, gaan we naar Azië! Aziatische literatuur zit vol met echte goudklompjes. U zult auteurs ontdekken die van hun tijd, gehecht aan hun tradities en cultuur of dromend van het modernisme, visionair voor sommigen, maar zeker voor allen dichters. "Zenuwachtigheid' en poëzie brachten ons al snel naar het hart van deze boekenweelde.

Ook Franse auteurs hebben zich in hoge mate door Azië laten inspireren, dus ik zal ook enkele titels van deze auteurs voorstellen.

Deze "Coups de Cœurs" zijn niet alleen literair maar ook cinematografisch, want de Aziatische literatuur heeft de bijzonderheid multidimensionaal te zijn: het gaat niet alleen om multidimensionaal te zijn: de beschrijvingen van landschappen en personages zijn zo levendig en precies dat ze ze tot leven wekken. ze tot leven te brengen. En omdat deze cultuur zo anders is dan de onze, worden we snel in een wervelwind van exotische beelden gegooid en de muziek die hen begeleidt. Maar het is zeker omdat deze prachtige beelden doordrongen zijn van zoveel reflectie dat ze ons zo raken. dat ze ons zo raken. Laat je raken door deze genade. 




Selectie Winter 2021  #6

Met het koude weer dat zijn intrede doet, de nacht die steeds vroeger valt, de vage gloed voor het raam... is de winter de perfecte tijd om te rillen onder het dekbed... of gewikkeld in een deken op een mistige zondag. Vandaar deze selectie van misdaadromans, noir romans of thrillers. Het verschil tussen deze begrippen is al gering, maar er bestaan wel degelijk verschillende literaire codes. Zoals gewoonlijk heb ik de klassiekers en de grote hits weggelaten, maar ik moet in deze korte inleiding toch de misdaadromans uit het noorden vermelden.

De Scandinavische detectiveromans, begonnen door Stieg Larsson met Millenium, zijn de laatste jaren echt binnengedrongen in de sectie detectiveliteratuur en houden u op het puntje van uw stoel! Zweedse en IJslandse auteurs liggen boven aan de stapel, en ik raad Camilla aan Läckberg, Henning Mankel en Arnaldur Indridason. Elk heeft zijn eigen succesvolle serie, zijn vertederende detective-held en zijn politiebureau dat snel je tweede thuis zal worden. zal snel uw tweede thuis worden. In een ander register, wil ik ook JR noemen. Dos Santos en Dan Brown die u zullen verrukken als u op zoek bent naar tegen een achtergrond van wetenschappelijke mysteries, grenzend aan het mystieke.





Selectie Herfst 2021 #5

Ik zeg vaak dat lezen ons in staat stelt om te reizen; naar een andere plek en andere tijd, naar fantasie werelden of een parallel universum (wie weet?!). Sciencefiction [geeft een toekomstbeeld waarbij technologische vooruitgang en wetenschappelijke ontwikkelingen een grote rol spelen], in het verlengde daarvan het bredere, Franse ‘l’anticipation’ [letterlijk ‘(toekomst)verwachting/-voorspelling’, = literair genre waarbij het verhaal zich afspeelt in de toekomst], uchronie [alternatieve geschiedenis, subgenre van speculatieve fictie (volgens sommigen van sciencefiction)] of de dystopie [een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven, tegenovergestelde van utopie]; al deze genres en subgenres dwingen de lezer om bepaalde (vastgeroeste) overtuigingen en denkpatronen, zelfs vooroordelen, opzij te zetten en (door de ogen van de toekomst) kritisch te kijken naar de huidige maatschappij. Het genre vereist dat de lezer zijn/haar eigen werkelijkheid loslaat en zich mee laat nemen naar een ander universum. Uw vertrouwde, misschien comfortabele wereld achter u te laten en helemaal op te gaan in een wereld die een doorgaans pessimistisch toekomst- en mensbeeld schets, wat (moet ik toegeven) vaak kenmerkend is voor deze literatuur. Verhalen die ons daarom nog meer ons leven hier en nu doen waarderen en die ons doen nadenken over de toekomst van de mensheid: wat als we niets doen tegen de voortschrijdende vernieling van ons milieu, als we niet vechten tegen dictatoriale regimes, als we verkeerde beslissingen nemen over onze toekomst op cruciale momenten?
Als u opziet tegen het nieuwe schooljaar, de terugkeer naar werk of de herfst, dan is deze selectie, ver weg van uw dagelijkse, aardse, 21e eeuwse bestaan, voor u weggelegd. Als u Jules Verne (en schrijvers als Bradbury, Huxley, Wells en Orwell) al verslonden heeft, wat ik u alleen maar aan kan raden, ontdek dan enkele Franse en internationale romans die tot dit boeiende en meeslepende genre behoren.






Selectie "Rentrée" 2021 #4

Na deze lange lockdown en voordat het nieuwe schooljaar begint, willen we gebruik maken van onze herwonnen vrijheid, van de levensruimte die we (letterlijk) hebben teruggekregen. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan deze vrijheid en trekt er op uit, in road trips, naar hoge bergen, stranden, het platteland of de bossen. We zoeken naar plekken die onze horizon verbreden, die ons doen dromen en ons onszelf weer doen vinden. Of we nu wandelen, alleen of in een groep (of met een trouwe viervoeter); we genieten van vrijheid, van rust, meditatie, stilte, van terugkeer naar de natuur. Terugkeer naar waar het wezenlijk om draait in het leven. Terug naar eenvoud, naar de kleine genoegens die het leven ons te bieden heeft. Eenvoud die we niet per se alleen en in afzondering hoeven te ervaren, maar die we ook kunnen delen met anderen! Herenigingen rond de eettafel, met vrienden of familie, luidruchtig en vrolijk, zijn ongetwijfeld de eerste stappen van uw komende vakantie. En route!  



Zomerselectie 2021 #3 

Als thema voor deze zomer hebben we gekozen voor de Liefde. Het is misschien een voor de hand liggend thema, maar we kunnen allemaal wel een beetje luchtigheid gebruiken na dit wederom ingewikkelde jaar. Dus als u zich afvraagt welk(e) boek(en) u deze zomer zou kunnen lezen; hier vindt u een kleine selectie voor op vakantie.  Het doen u glimlachen of zet u aan het denken. Van de eerste ontmoeting, het alledaagse leven, tot soms de breuk; alle fases van de liefdesrelatie worden in deze romans beschreven. Kan men echt ontkomen aan de sleur van het dagelijks leven? Dooft de liefde bij sommigen? Is het voor anderen ware liefde, eeuwige liefde tot in den dood? Kan de ontmoeting, hoe romantisch of origineel ook, het tempo of de duur van een relatie voorspellen?  Zoveel vragen die de literatuur ons voorlegt, zonder terughoudendheid of gêne, zonder oordeel en soms zonder antwoord! Wanneer u de realiteit even wilt ontvluchten of ontspanning zoekt, lees ze! Deze personages zullen u verliefd maken op de Liefde. Liefde die ook radeloosmakend kan zijn.  Wat betreft de dosis vitamine D daarentegen; daar zullen ze niet veel invloed op hebben: laten we duimen voor mooi weer. Fijne vakantie en tot snel! 






Boekenselectie Lente 2021  #2 

Deze keer nodigen we u uit om het lot en de levens te leren kennen van mannen en vrouwen met bewogen en uitzonderlijke levens. Portretten van schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, avonturiers. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze hebben een stempel gedrukt op hun tijd of ze zijn onderdeel geweest van de geschiedenis. Getuigen, niet per se hoofdrolspelers!  
Het is fascinerend: hun vermogen om te ontsnappen aan de omgeving, zonder zich van missie, zoektocht, de mythische Graal  af te laten leiden [die de ridders van de Ronde Tafel van Koning Arthur zochten  in de 12e eeuw en die magische krachten zou hebben als onsterfelijkheid en geneeskrachtige werking – Chrétien de Troyes]. Ondanks oorlogen, het instinct volgend, altijd met vastberadenheid en niet zonder gevaar voor eigen leven en met kans op waanzin.   
De meesten zijn niet ongeschonden door het leven gekomen, anderen wel. Maar hun ontdekkingen en hun kunst hebben vooral de tand des tijds doorstaan. Honderd jaar later zijn ze nog steeds actueel en geliefd en hebben ze de weg vrijgemaakt voor de grote ontdekkingen en ontwikkelingen van deze eeuw.






Winterselectie 2020-2021 #1 

Deze winter een reeks romans die zich afspelen in Nederland, ons gastland! Nederland heeft een rijke geschiedenis, met name sinds de 16e eeuw: de artistieke Gouden Eeuw, bakermat van vrijdenkers en tolerantie, belangrijke handelsplaats en ook land dat niet gespaard is gebleven van godsdienstoorlogen. Veel romans hebben deze historische achtergrond.  

In de hedendaagse Nederlandstalige literatuur zijn ook minder goed te plaatsen thema’s te vinden: bijvoorbeeld de mysterieuze kusten (? Il s’agit de quel livre? Vonne van der Meer?) of de huidige sociale ongelijkheid in de grote steden van de Randstad die aanzet tot zelfreflectie en die een bron is voor maatschappijkritiek en satire.  






Literaire interviews 


Audrey: “Uit de Coups de coeur littéraires No. 2  (lente 2021)  herinnert u zich vast de boekbespreking van  ‘L’Homme de Constantinople’ van José Rodrigues Dos Santos. Ik heb het genoegen gehad om hem te mogen interviewen over de verschillende thema’s in zijn roman en heb hem ook gesproken over zijn andere werk dat u zeker zal bevallen. Hij noemt ook zijn volgende, nog te verschijnen, roman (voor 2022) die in het Frans vertaald zal worden en deelt met ons zijn liefde/’coup de coeur’ voor de Engelse schrijver William Somerset Maugham [een in Frankrijk geboren Brit, 1874-1965]. 


Interview met Cécile Chaban, maatschappelijk werker met een eigen praktijk en twintig jaar ervaring, gespecialiseerd in liefdesrelaties, over de roman Les 7 mariages d’Edgar et de Ludmilla (van Jean-Christophe Rufin.  

Dank aan Audrey Kieffer voor het mooie interview en aan Cécile Chaban voor haar analyse van deze fascinerende roman! 




‘Dictionnaire insolite des Pays-Bas’, een geweldig boek geschreven door Céline L’Hostis.  

Céline L’Hostis reisde veel naar Nederland. Ze woonde en werkte er verscheidene jaren. Eerst in Amsterdam daarna in Groningen waar ze adjunct-directeur van het Institut français was.  

In dit boek doet Céline L’Hostis verslag van de eigenaardigheden en bijzonderheden van Nederland, van zijn roemrijke verleden tot zijn voorliefde voor de kleur oranje en het fietsen. 


Straatinterviews 

Ontdek tijdens de maanden juli en augustus onze straatinterviews:  Franstaligen die in Amsterdam wonen vertellen over hun literaire favorieten van dit moment. Genoeg geweldige leesideeën voor deze zomer! Wilt u ook uw literaire tips delen? Neem contact met ons op via e-mail, we horen graag uw mening en ideeën! 

Klik op de boeken om toegang te krijgen tot de micro-trottoir

Micro-trottoir de Solène, sur le livre Un gentleman à Moscou

Micro-trottoir d'Adeline, sur le livre Mademoiselle Papillon

Micro-trottoir d'Hicham, sur le livre Voyage au bout de la nuit

Micro-trottoir de Cécile, sur le livre Jonathan Livingston le goéland

Micro-trottoir de Geneviève, sur le livre Le Château de verre

Micro-trottoir de Morwenna, sur le livre Vernon Subutex

Micro-trottoir de Valentin, sur le livre Une trop bruyante solitude

Micro-trottoir de Roxane, sur le livre Shantaram


Leer beter schrijven met de workshop “Frantastique” (met nadruk op het verbeteren van de Franse schrijfvaardigheid én het schrijven zelf) 


In samenwerking met Gymglish (online taalcursussen Engels, Spaans, Frans en Duits) organiseren we Frantastique Orthographe, een leuke en korte schrijfcursus waarbij uw interesses en behoeften centraal staan.  

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen: 

- Elke morgen ontvangt u een gepersonaliseerde les: een schrijfopdracht op papier of in de vorm van een audio- of video boodschap. 

- U ontvangt meteen feedback op uw tekst en op het Frans, krijgt uitleg en uw score van de dag. 

- Elke cursist krijgt een individueel leerplan dat is afgestemd op zijn/haar behoeften. 

- Aan het einde van de cursus ontvangt u een certificaat met uw niveaustatistieken en voortgang.  


Lezen in het Frans MET CULTURETHÈque


Als lid van Alliance Francaise Amsterdam krijgt u gratis toegang tot Culturethèque.


Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam. Ontwerp door Monsieur Graphic.