literatuur

Ontdek onze literatuurfavorieten en -aanbevelingen en ontdek opnieuw het plezier van lezen! Wij zijn gevestigd in het hart van Amsterdam, aan OBA Oosterdok, waar een grote collectie Franstalige boeken beschikbaar is via La Collection Descartes, beschikbaar gesteld door Institut Français Nederland.  


De Alliance française lanceert haar leeskring


Elke anderhalve maand organiseert de Alliance Française Amsterdam van 18.00 tot 19.00 uur een "Cercle de lecture" van een uur aan het Oba Oosterdok.

Deze Cercles de lecture zijn de perfecte gelegenheid om je Frans te oefenen met andere Francofielen en boekenliefhebbers. Gedurende een uur bespreken we de thema's die centraal staan in het gekozen boek, praten we over hoe het verhaal en de tekst gestructureerd zijn, vergelijken we met andere artistieke stukken en vergroten we onze kijk op literatuur.

Kom naar onze volgende Cercle! Blijf op de hoogte en volg ons op social media @alliancefrancaiseamsterdam voor de volgende datum. Vertaald met DeepL.com (gratis versie)


literaire conferentie van l'alliance française :

"A la recherche du temps perdu..." (Op zoek naar de verloren tijd) Herontdek Proust met Stéphane Heuet!

Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Marcel Proust heeft de Alliance Française d'Amsterdam scenarist en illustrator Stéphane Heuet uitgenodigd om een literaire lezing te geven (november 2022).

Sinds 1998 heeft Stéphane Heuet het literaire meesterwerk van Marcel Proust bewerkt tot een stripverhaal...


 Een kans om na te denken over sociale klassenbewegingen in Frankrijk met Adrien Naselli
In November 2023, the Alliance Française Amsterdam welcomed essayist and writer Adrien Naselli for an open discussion on his investigation into class defectors.

In his book, Adrien Naselli gives a voice to those we never hear from. Princes and princesses of the Republic, class defectors have seen their parents relegated to the background. This book gives them back their crown.


Een aankomende discussie over milieu en menselijkheid met Laurent Petitmangin

De veelgeprezen auteur Laurent Petitmangin komt in 2024 naar Amsterdam om te praten over zijn nieuwe boek "Les Terres Animales". Op een post-apocalyptische plek, getekend door dood en verwoeste natuur, weigert een groep verzetsstrijders koppig een vervuilde locatie te verlaten...

Een intelligent, ontroerend verhaal dat een meeslepende, tot nadenken stemmende ervaring uitlokt. Het boeit de lezer en biedt een duik in de menselijke ziel in het aangezicht van een catastrofe.


 thematische workshopZaterdag 16 maart van 10.30 tot 12.30 uur bij OBA Oosterdok, B2 niveau en hoger

Ken je Francis Ponge, Paul Claudel, Ghérasim Luca, maar ook Grands Corps Malade, Abd Al Malik en Gaël Faye? Wat hebben ze gemeen? Poëtische performance door middel van schrijven!

Kom ontdekken hoe de hedendaagse poëzie is geëvolueerd, wat de belangrijkste Franstalige auteurs zijn en vooral wat het verband is met slam, een genre dat in de jaren 90 in Frankrijk is ontstaan.

In deze workshop bestudeer je enkele gedichten en liedjes om hun verborgen betekenissen te onthullen en de schrijf- en uitvoeringstechnieken die ze met elkaar verbinden. Je behandelt de belangrijkste thema's, leest gedichten van grote Franstalige dichters en slammers, en bespreekt deze "slammers, de nieuwe nomadische dichters, die populaire poëzie nieuw leven hebben ingeblazen in de vorm van stedelijk cabaret, een ritmische vorm van spreken die zich baseert op gewone woorden en alledaagse thema's". [Katia Bouchoueva].

Deze workshop draait om woordspelingen en muzikale poëzie!


Verbeter je Franse schrijfvaardigheid en woordenschat met Frantastique!


In collaboration with Gymlish, we offer you a fun, concise and personalized writing course!

This online and autonomous program offers : 

  • Each morning, a personalized lesson with French written, audio and video content
  • An immediate correction with your score of the day and explanations
  • An educational path designed according to your profile
  • At the end of the training, a certificate with your level statistics and progress

Don't wait any longer before discovering Frantastique ! C'est fantastique !

Frantastique ontdekken Frantastique ontdekken


Lezen in het Frans MET CULTURETHÈque


Als lid van Alliance Francaise Amsterdam krijgt u gratis toegang tot Culturethèque.


Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam. Ontwerp door Monsieur Graphic.