speak dating in HET FRANS voor scholen


In maart viert de Alliance Française Amsterdam de Mois de la Francophonie. Op 29 maart is er een speciaal programma voor scholen in Amsterdam.  

Dit begint met een speciaal speak dating evenement, dat uw leerlingen de kans biedt hun Frans te oefenen op een nieuwe en dynamische manier terwijl ze andere francofonen ontmoeten. 

Het concept is eenvoudig - ze spreken 5 minuten Frans met iemand en wisselen elke ronde van gesprekspartner.

Voor LEERLINGEN UIT HET BASISondERWIJS EN VOORTGEZET ONDERWIJS
10u30 - 12u00

zaal: 6.5 Keizerzaal, OBA Oosterdok

De leerlingen worden opgedeeld op basis van hun leeftijd, school en niveau Frans, om het spreken te vergemakkelijken. De onderwerpen worden gegeven door het educatieteam en een AFA-docent zal het speakdaten begeleiden met ondersteuning van de taaldocenten van de deelnemende scholen. De leerlingen en hun docenten zullen worden ontvangen met croissants in de ochtend in de OBA Oosterdok (zaalinformatie volgt). 

Na de workshop is er voor de leerlingen een grappige quiz over Frankrijk en de Francofonie!

Inschrijven: Om leerlingen op te geven voor dit evenement, dienen docenten Frans een lijst met de deelnemende leerlingen te sturen met vermelding van leeftijd en niveau Frans per mail naar cursus@afamsterdam.nl (Agnès Marie) vóór vrijdag 15 maart.


docent ervaring


Ik heb met mijn klassen 2 en 3 aan de speak-dating van november deelgenomen. Na een gezellige verwelkoming met croissants heeft de Alliance française team de leerlingen uit de verschillende scholen steeds korte gesprekjes met elkaar laten voeren, in duo.

Allerlei dagelijkse situaties van het tienerleven kwamen aan bod: se présenter, communiquer sur ses loisirs, ses goûts, l'école, les copains, les vacances, les pays et cultures, les ressemblances et les différences. De sessie eindigde met een quiz met veel Franstalige muziek en andere muziek uit Franstalige landen. Wat in de les zo moeilijk is om voor elkaar te krijgen - tientalen leerlingen in twee uurtjes zonder angst Frans te laten spreken, is het tijdens de sessie gelukt.
Omdat de leerlingen elkaar werkelijk nog niet kennen is de exercitie "se présenter" opeens weer een authentieke situatie, wat in de les allang niet meer is omdat de leerlingen veel van elkaar afweten. De groepsdruk die vaak een belemmering is om te spreken in de les speelt in zo'n situatie geen signifiante rol meer, iedereen is namelijk in duo bezig om zelf te spreken, dus niet aan het oordelen.

Zelf heb ik de gelegenheid gebruikt om de gespreekvaardigheid van mijn leerlingen te evalueren. Het is namelijk makkelijker om goed naar de leerlingen te luisteren als jij niet de activiteit tegelijkertijd zelf aan het regisseren bent. Ik vond het in ieder geval objectiever dan mondelingen in de klas, omdat jij twee uur de tijd hebt om objectief naar alle criteria te kijken en jij ziet de leerlingen zich snel ontwikkelen. De meeste van mijn leerlingen zijn binnen twee uurtjes van A1- naar A1+ gegaan. Daar hoort het een mooie cijfer bij, is mijn redenering geweest.
Maar uiteraard is dat alleen mijn keuze geweest, evaluatie is geen onderdeel of doel van de speak-dating.

Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam. Ontwerp door Monsieur Graphic.