Conférence "Bibliothèque-S" 

Sébastien Marandon nodigt jullie uit tot een wandeling in de wereld van bibliotheken

woensdag 10 april 18u30 - 20u15

Plaats: Prinsenzaal (6.6), OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143

Wat is een bibliotheek? Door een cyclus van drie conferenties, stellen we vragen en werken we samen in de OBA. We blijven niet op de stoelen zitten maar we bewegen ons ook in de ruimte; we proberen “om het probleem heen te draaien”.

Is de bibliotheek een ruimte van betekenis? Een plaats van transmissie? Instandhouding van het cultureel erfgoed ? Of nog iets anders ? Bij voorbeeld een onderdak, een plek om te ontspannen of te spelen, een micromaatschappij, een Utopia, een droom, een doolhof, een onderzoekslaboratorium?

Misschien een ruimte die ons verandert en die inwerkt op lichaam en geest? Elke conferentie zal opbouwen op een specifiek voorwerp van de bibliotheek: boek, ruimte en ten slotte de doorgronding van onze eigen innerlijke bibliotheek.

Conférence 1 : “HOE TE PRATEN OVER BOEKEN DIE JE NIET HEBT GELEZEN”?


Ik lees nooit een boek dat ik moet recenseren. Je laat je zo gauw beïnvloeden”! - Georges Orwell

De eerste conferentie zal met het boek van Pierre Bayard beginnen. “Hoe te praten over boeken die je niet hebt gelezen?”. Een provocatieve titel die echter niet wil aanzetten om niet te lezen maar wel uitnodigt tot de volgende vraagstelling : wat doen we al lezend ? 

Pierre Bayard toont ab absurdo aan dat niet-lezen wel eens de essentie zelf van lezen raakt. Wat gebeurt er wanneer we snel lezen of paginas overslaan? Wat gebeurt er wanneer we slechts één hoofdstuk lezen of wanneer we luisteren naar iemand die over een boek praat?

Een uitnodiging of een voorwendsel om alle middelen van de bibliotheek te gebruiken?


Taal: Frans
Prijs: €5 (gratis voor studenten en leden van de AFA)


   RÉSERVATION  


Over de sprekerSébastien Marandon enseigne le français et la religion depuis 16 ans à l'Institut Sainte-Marie, une école artistique à Bruxelles. Il travaille aussi avec des associations, comme Le Troisième Oeil où il anime avec des déficients visuels une web radio. Il est membre du comité de rédaction du journal Culture et Démocratie, et collabore avec
de nombreuses institutions culturelles.
 Sébastien anime également un café conversation en français par mois, le vendredi après-midi, de 14h à 15h. Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam.  Design by Monsieur Graphic.