Boekenclub

Ontdek onze literatuurfavorieten en -aanbevelingen en ontdek opnieuw het plezier van lezen! 


De Alliance française van Amsterdam heeft onder andere als doel de Franse en Franstalige literatuur onder uw aandacht te brengen/te promoten. Ontdek ónze literaire favorieten door lid te worden van  de boekenclub,  ‘le Cercle des Lecteurs’, en verdiep u in de inspirerende en fascinerende wereld van boeken, geschreven door getalenteerde schrijvers en schrijfsters.  

We bieden ook specifieke (literaire) workshops en stellen unieke bronnen beschikbaar voor leden.


> Ontdek de boekenselectie van de Alliance Française Amsterdam (door Audrey Kieffer)
> Literaire interviews 
> Straatinterviews 
> Leer beter schrijven met de workshop “Frantastique” (met nadruk op het verbeteren van de Franse schrijfvaardigheid én het schrijven zelf) 
>  Literaire workshops 


Onze literaire favorieten, door Audrey Kieffer 


Selectie Herfst 2021 

J’ai souvent pour habitude de dire que la lecture nous permet de voyager. Dans l’espace et dans le temps, dans des mondes imaginaires ou parallèles, qui sait ? Science-fiction, anticipation, uchronie ou encore dystopie, tous ces styles partagent une même nécessité, celle de mettre de côté ses a priori et ses préjugés. Abandonner son ancrage dans la réalité pour mieux se laisser transporter. Perdre ses repères et se laisser aller au pessimisme plutôt fréquent, je dois l’admettre, de ces genres littéraires ; de quoi apprécier d’autant plus notre vie ici-bas ou nous faire réfléchir sur l’avenir de l’humanité, si nous continuons de dégrader notre environnement, si nous ne luttons pas contre les régimes dictatoriaux, si nous prenons les mauvaises décisions au moment de choix cruciaux pour notre avenir. 

Si la rentrée scolaire, le retour au travail ou encore l’arrivée de l’automne vous effraient, cette sélection est faite pour vous, à 1000 lieux de votre vie quotidienne contemporaine et terrestre. Si vous avez déjà dévoré les Jules Verne que je ne saurais que vous conseiller, et autres Bradbury, Huxley, Wells, Orwell, voici quelques ouvrages français et internationaux de cet univers passionnant. 

  Notre article complet sur nos coups de coeur littéraires du moment ! Notre article complet sur nos coups de coeur littéraires du moment !
Selectie "Rentrée" 2021 

Na deze lange lockdown en voordat het nieuwe schooljaar begint, willen we gebruik maken van onze herwonnen vrijheid, van de levensruimte die we (letterlijk) hebben teruggekregen. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan deze vrijheid en trekt er op uit, in road trips, naar hoge bergen, stranden, het platteland of de bossen. We zoeken naar plekken die onze horizon verbreden, die ons doen dromen en ons onszelf weer doen vinden. Of we nu wandelen, alleen of in een groep (of met een trouwe viervoeter); we genieten van vrijheid, van rust, meditatie, stilte, van terugkeer naar de natuur. Terugkeer naar waar het wezenlijk om draait in het leven. Terug naar eenvoud, naar de kleine genoegens die het leven ons te bieden heeft. Eenvoud die we niet per se alleen en in afzondering hoeven te ervaren, maar die we ook kunnen delen met anderen! Herenigingen rond de eettafel, met vrienden of familie, luidruchtig en vrolijk, zijn ongetwijfeld de eerste stappen van uw komende vakantie. En route!  


  Lees het volledige artikel met onze literaire favorieten van dit moment!  Lees het volledige artikel met onze literaire favorieten van dit moment! Zomerselectie 2021 #3 

Als thema voor deze zomer hebben we gekozen voor de Liefde. Het is misschien een voor de hand liggend thema, maar we kunnen allemaal wel een beetje luchtigheid gebruiken na dit wederom ingewikkelde jaar. Dus als u zich afvraagt welk(e) boek(en) u deze zomer zou kunnen lezen; hier vindt u een kleine selectie voor op vakantie.  Het doen u glimlachen of zet u aan het denken. Van de eerste ontmoeting, het alledaagse leven, tot soms de breuk; alle fases van de liefdesrelatie worden in deze romans beschreven. Kan men echt ontkomen aan de sleur van het dagelijks leven? Dooft de liefde bij sommigen? Is het voor anderen ware liefde, eeuwige liefde tot in den dood? Kan de ontmoeting, hoe romantisch of origineel ook, het tempo of de duur van een relatie voorspellen?  Zoveel vragen die de literatuur ons voorlegt, zonder terughoudendheid of gêne, zonder oordeel en soms zonder antwoord! Wanneer u de realiteit even wilt ontvluchten of ontspanning zoekt, lees ze! Deze personages zullen u verliefd maken op de Liefde. Liefde die ook radeloosmakend kan zijn.  Wat betreft de dosis vitamine D daarentegen; daar zullen ze niet veel invloed op hebben: laten we duimen voor mooi weer. Fijne vakantie en tot snel! 

Lees het volledige artikel met recensies van onze literaire favorieten voor de zomer van 2021.  Lees het volledige artikel met recensies van onze literaire favorieten voor de zomer van 2021. 


Boekenselectie Lente 2021  #2 


Deze keer nodigen we u uit om het lot en de levens te leren kennen van mannen en vrouwen met bewogen en uitzonderlijke levens. Portretten van schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, avonturiers. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze hebben een stempel gedrukt op hun tijd of ze zijn onderdeel geweest van de geschiedenis. Getuigen, niet per se hoofdrolspelers!  
Het is fascinerend: hun vermogen om te ontsnappen aan de omgeving, zonder zich van missie, zoektocht, de mythische Graal  af te laten leiden [die de ridders van de Ronde Tafel van Koning Arthur zochten  in de 12e eeuw en die magische krachten zou hebben als onsterfelijkheid en geneeskrachtige werking – Chrétien de Troyes]. Ondanks oorlogen, het instinct volgend, altijd met vastberadenheid en niet zonder gevaar voor eigen leven en met kans op waanzin.   
De meesten zijn niet ongeschonden door het leven gekomen, anderen wel. Maar hun ontdekkingen en hun kunst hebben vooral de tand des tijds doorstaan. Honderd jaar later zijn ze nog steeds actueel en geliefd en hebben ze de weg vrijgemaakt voor de grote ontdekkingen en ontwikkelingen van deze eeuw.  

Lees het volledige artikel  ‘Coups de coeur #2, printemps 2021’.  Lees het volledige artikel  ‘Coups de coeur #2, printemps 2021’. Winterselectie 2020-2021 #1 


Deze winter een reeks romans die zich afspelen in Nederland, ons gastland! Nederland heeft een rijke geschiedenis, met name sinds de 16e eeuw: de artistieke Gouden Eeuw, bakermat van vrijdenkers en tolerantie, belangrijke handelsplaats en ook land dat niet gespaard is gebleven van godsdienstoorlogen. Veel romans hebben deze historische achtergrond.  

In de hedendaagse Nederlandstalige literatuur zijn ook minder goed te plaatsen thema’s te vinden: bijvoorbeeld de mysterieuze kusten (? Il s’agit de quel livre? Vonne van der Meer?) of de huidige sociale ongelijkheid in de grote steden van de Randstad die aanzet tot zelfreflectie en die een bron is voor maatschappijkritiek en satire.  

Lees het volledige artikel met onze favorieten voor de winter van 2020-2021.  Lees het volledige artikel met onze favorieten voor de winter van 2020-2021. Literaire interviews 


Interview met Cécile Chaban over Les 7 mariages d’Adgar et Ludmilla Interview met Cécile Chaban, maatschappelijk werker met een eigen praktijk en twintig jaar ervaring, gespecialiseerd in liefdesrelaties, over de roman Les 7 mariages d’Edgar et de Ludmilla (van Jean-Christophe Rufin.  

Dank aan Audrey Kieffer voor het mooie interview en aan Cécile Chaban voor haar analyse van deze fascinerende roman! 

!
Interview afgenomen op 24 mei 2021. Door Audrey Kieffer 

Exclusief interview met de Portugese schrijver en journalist José Rodrigues Dos Santos 

Interview afgenomen op 28 mei 2021. Door Audrey Kieffer 

Audrey: “Uit de Coups de coeur littéraires No. 2  (lente 2021)  herinnert u zich vast de boekbespreking van  ‘L’Homme de Constantinople’ van José Rodrigues Dos Santos. Ik heb het genoegen gehad om hem te mogen interviewen over de verschillende thema’s in zijn roman en heb hem ook gesproken over zijn andere werk dat u zeker zal bevallen. Hij noemt ook zijn volgende, nog te verschijnen, roman (voor 2022) die in het Frans vertaald zal worden en deelt met ons zijn liefde/’coup de coeur’ voor de Engelse schrijver William Somerset Maugham [een in Frankrijk geboren Brit, 1874-1965]. 

“Dictionnaire Insolite des Pays-Bas” door Céline L’Hostis


‘Dictionnaire insolite des Pays-Bas’, een geweldig boek geschreven door Céline L’Hostis.  

Céline L’Hostis reisde veel naar Nederland. Ze woonde en werkte er verscheidene jaren. Eerst in Amsterdam daarna in Groningen waar ze adjunct-directeur van het Institut français was.  

In dit boek doet Céline L’Hostis verslag van de eigenaardigheden en bijzonderheden van Nederland, van zijn roemrijke verleden tot zijn voorliefde voor de kleur oranje en het fietsen. 

Straatinterviews 


Ontdek tijdens de maanden juli en augustus onze straatinterviews:  Franstaligen die in Amsterdam wonen vertellen over hun literaire favorieten van dit moment. Genoeg geweldige leesideeën voor deze zomer! Wilt u ook uw literaire tips delen? Neem contact met ons op via e-mail, we horen graag uw mening en ideeën! 

Micro-trottoir de Solène, sur le livre Un gentleman à Moscou

Micro-trottoir d'Adeline, sur le livre Mademoiselle Papillon

Micro-trottoir d'Hicham, sur le livre Voyage au bout de la nuit

Micro-trottoir de Cécile, sur le livre Jonathan Livingston le goéland

Micro-trottoir de Geneviève, sur le livre Le Château de verre

Micro-trottoir de Morwenna, sur le livre Vernon Subutex

Micro-trottoir de Valentin, sur le livre Une trop bruyante solitude

Micro-trottoir de Roxane, sur le livre Shantaram


Leer beter schrijven met de workshop “Frantastique” (met nadruk op het verbeteren van de Franse schrijfvaardigheid én het schrijven zelf) In samenwerking met Gymglish (online taalcursussen Engels, Spaans, Frans en Duits) organiseren we Frantastique Orthographe, een leuke en korte schrijfcursus waarbij uw interesses en behoeften centraal staan.  

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen: 

- Elke morgen ontvangt u een gepersonaliseerde les: een schrijfopdracht op papier of in de vorm van een audio- of video boodschap. 

- U ontvangt meteen feedback op uw tekst en op het Frans, krijgt uitleg en uw score van de dag. 

- Elke cursist krijgt een individueel leerplan dat is afgestemd op zijn/haar behoeften. 

- Aan het einde van de cursus ontvangt u een certificaat met uw niveaustatistieken en voortgang.  


Literaire workshops 


Doe mee met een van onze bijzondere workshops waarbij u de Franse literatuur ontdekt en haar beroemde schrijvers. De workshops staan open voor alle niveaus Frans en de docenten – allemaal native speakers - hebben een interactieve aanpak [de docent richt zich niet alleen op kennisoverdracht, maar maakt gebruik van activerende werkvormen en zoekt de interactie met de cursisten en de groep] 

Enkele literaire workshops die aangeboden worden door de Alliance Française Amsterdam: 


club-lecture Simone Veil

Leesclub: “Une vie” 


Ontdek het bewogen leven van Simone Veil door het lezen van haar autobiografie “Une Vie”  

[Holocaust overlever, Frans advocate en politica; als minister van Volksgezondheid zette ze zich in voor een wet die beschikbaarheid van anticonceptiemiddelen vergrootte en zorgde ze er voor dat abortus uit het strafboek van recht werd gehaald]  

De docent zal u begeleiden bij het lezen. Aan de hand van verschillende thema’s discussiëert de groep over de tekst.  

[Discussieer je met andere lezers over de vragen die het boek aan jullie stelt, en andersom // Terwijl je met elkaar praat over een tekst, leg je allerlei verbanden, tussen jezelf, het boek, de samenleving en de geschiedenis. Letterlijk overgenomen van: https://litlab.nl/leesclubs/ ] 

Deze ‘Club-lecture’ is een geweldige manier om uw Frans te oefenen met andere studenten terwijl u een bijzonder boek leest.  

club-lecture Simone Veil

Het ritme van het Frans: poëzie 


Verbeter uw Franse uitspraak door deel te nemen aan deze interactieve (en activerende) workshop. U zult de kenmerken leren van de Franse taal en tips ontvangen om uw uitspraak te verbeteren. Door poëzie voor te dragen leer je veel over het ritme van een taal en de intonatie.  

améliorer compétences écrites

Cursus schrijven

Deze workshop neemt u mee op ontdekkingstocht langs verschillende literaire genres. U zult oefenen met het schrijven van bijvoorbeeld een reisverslag of een autobiografie. U zult uw woordenschat vergroten waardoor u met meer precisie kunt schrijven  en diepte geeft aan uw verhaal. 


Copyright © 2017 Alliance Française Amsterdam. Ontwerp door Monsieur Graphic.